Гуцульську овечу бриндзу хочуть внести до списку ЮНЕСКО слідом за українським борщем

від Комарі Альберт

Гуцульську овечу бриндзу пропонують занести до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Це питання обговорювалося у Рахові під час інформаційно-комунікативної платформи з питань охорони нематеріальної культурної спадщини та підтримки приватно-державного партнерства, повідомили в Закарпатській ОДА.

“Гуцульську овечу бриндзу пропонують занести до переліку елементів нематеріальної спадщини ЮНЕСКО слідом за українським борщем. Відповідний лист-згоду громадськості про передачу елемента для внесення його до регіонального переліку НКС з подальшим просуванням до Національного реєстру та Міжнародних списків підписав голова Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів Анатолій Павлюк” – йдеться в повідомленні.

Як повідомляється, основним результатом зустрічі стало підписання документу, що розпочинає процес включення гуцульської бриндзи до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

Ініціативу рахівчан підтримали й іноземні дипломати. Консул Республіки Польща у Львові Томаш Коваль побажав закарпатцям успіху на шляху до втілення цього амбіційного задуму, щоб гуцульську бриндзу внесли у Нацперелік України та у відповідні реєстри ЄС.

Як повідомлялося, минулого року Мінекономіки закріпило за продуктом “Гуцульська бриндза” брендову назву. Відтоді гуцульською овечою бриндзою може називатися тільки сир виготовлений у гірських районах України, де випасають овець на висоті не менше 700 метрів над рівнем моря. Це перший продукт в Україні, що отримав свідоцтво, яке відповідає усім європейським вимогам щодо реєстрації і має право на визнання в ЄС.

Нагадаємо, 6 жовтня 2020 року експертна рада з питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики України рада рекомендувала МКІП включити “Культуру приготування українського борщу” до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Це є кроком до включення борщу до номінаційного досьє Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

Схожі публікації

Залишити коментар