Українка отримала престижну нагороду у США за створення нового засобу контрацепції

від Комарі Альберт

Попри всі негаразди, 2020 рік став доволі успішним роком для науковців українського походження, які проживають по всьому світі. Днями українка Поліна Лішко отримала престижну американську нагороду MacArthur. Вона винайшла новий негормональний засіб контрацепції для жінок.

Лішко розробила препарат, який впливає на сперму та не дозволяє сперматозоїдам запліднити яйцеклітину. У його основі – використання рослинних компонентів, повідомляє “Голос Америки”.

Крім жіночих котрацептивів її дослідження дозволять створити й нові контрацептиви для чоловіків, а також унісекс-контрацептиви.

Науковиця не просто отримала престижну нагороду. Їй також виділять 625 тисяч доларів фінансування досліджень впродовж наступних 5 років.

“Стипендія MacArthur змінює життя. Це величезний поштовх не лише для мене, але й для моєї команди. Адже це демонструє визнання важливості репродуктивної фізіології”, – підкреслила Лішко.

Пані Лішко – професорка молекулярної та клітинної біології. Вона разом з чоловіком Юрієм Кірічком працює в університеті Берклі у Каліфорнії. Подружжя навчалося у столичному Інституті фізіології імені Богомольця і згодом переїхало до США.

Вони зазначили, що тамтешні університети сприяють теоретичним дослідженням та дозволяють поєднувати їх з прикладною наукою. Саме це дозволило їм здійснити важливий внесок у світову науку.

Як повідомлялося, викладач-винахідник не припиняє дивувати науковців Житомирського військового інституту.

Схожі публікації

Залишити коментар