Арттерапія для ветеранів Донбасу: На Хмельниччині відкрилась виставка «Іграшки зі схрону»

Спеціально до Дня захисника України в Хмельницькій області у шепетівському Музеї пропаганди відкрили виставку ветеранських виробів «Іграшки зі схрону». Захід організований Будинком ветерана «Бандерівський схрон» у рамках соціалізації та психологічної реабілітації ветеранів та членів їхніх сімей.

Про це розповідає АrmyІnform.

Презентовані вироби – це результати арттерапії українських воїнів, що повернулися з війни й потребують відпочинку та психологічної реабілітації.

Перейнятий закордонний досвід виготовлення виробів своїми руками працює як мінімедитація, що сприяє концентрації уваги та зосередженості, реалізує творчий потенціал ветеранів, а також розвиває дрібну моторику рук. Продовжуючи традиції предків не лише на фронті, а й в мирному житті, ветерани власноруч виготовляють іграшки з натуральних матеріалів і без дрібних деталей, що дає змогу використання їх для найменших діток.

Майстрів-схронівців добре знають в Україні, їх неодноразово запрошують на фестивалі, зустрічі та інші подібні заходи.

Як зазначають організатори виставки та власне засновки самого Будинку ветерана Ігор та Наталія Чернецькі, народна іграшка як складова декоративно-прикладного мистецтва завжди посідала помітне місце в українській культурі.

“Від найдавніших часів збереглися трипільські фігурки тварин і людей, яким приписували сакральне значення. Іграшки ліпили з глини, вирізали з дерева, плели з тканини. Саме так і з’явилася славнозвісна лялька-мотанка, що нині є одним з національних символів України”, – розповідають організатори.

Ще один метод терапії ветеранів – створення унікальних купажів кави. Обсмажування, мелення та компонування різних видів кави сприяє зняттю психологічної напруги, також працює як мінімедитація (нетривалі ритмічні монотонні дії), підсилює відчуття власної значущості та відповідальності за результат.

Варто зазначити, крім місця проведення арттерапії, Будинок ветерана «Бандерівський Схрон» є по суті єдиним місцем у регіоні для цілодобового проживання ветеранів у кризових ситуаціях. Перебування в будинку супроводжується навчанням, роботою з психологами, опануванням нових знань та навичок, які полегшать ветерану пошук свого місця у мирному житті, нададуть йому впевненість у своїх силах та позбавлять відчуття самотності й покинутості, що часто супроводжує людей, які повертаються з війни.

Як повідомлялося, проєкт «НадКарпаття» – видовищне захоплення ветерана АТО.

Також ветеран бойових дій Борис Кутовий пише дитячі книжки, прибуток іде на лікування дітей з прифронтової зони Донбасу.

Схожі публікації

Залишити коментар