Американець, який загинув за Україну. У Дніпрі відкрили виставку про бійця Маркіяна Паславського

від Стожари

У Музеї АТО в Дніпрі на День захисника України презентували виставку «Нью-Йорк – Іловайськ: вибір», присвячену Маркіянові Паславському – американцеві українського походження, який пішов добровольцем на фронт і загинув у боях за Іловайськ 2014 року.

Виставку організували столичний Національний музей Революції гідності спільно з Музеєм української діаспори.

Українець Маркіян Паславський народився в родині українських емігрантів у США. Закінчив Вест-Пойнт – військову академію Збройних сил США, став офіцером американської армії, служив у Туреччині. Пізніше успішно займався бізнес-консультуванням. На початку 1990-х переїхав до України, брав участь у Помаранчевій революції і Революції гідності. Після анексії Криму Паславський вирішив стати добровольцем і відмовився від громадянства США на користь українського. Участь у бойових діях на сході України брав у складі батальйону «Донбас».

«Ми відступали. Ми заходили на другу частину Іловайська по мосту, перебігаючи, прикриваючи вогнем. А назад ми вже по самих коліях, щоб нас на мосту не зняли. І от Марк був на мосту, біля нього четверо було, вони кажуть, що він прикривав відхід, і щось прилетіло…», – каже він.

Експозиція презентує сотню світлин і десятки особистих речей добровольця. Серед експонатів – вест-пойнтівський військовий мундир Паславського, улюблені книжки, а також фото самого бійця. Понад 100 речей Маркіяна передали його родичі та товариші по службі до Національного музею Революції Гідності та Музею української діаспори.

Об’єднавши свої експозиції, музейники створили виставку “Нью-Йорк – Іловайськ: Вибір”, розповів співорганізатор Олександр Бридніков.

«Експонати, які є у Музеї української діаспори, — це є особисті речі Марка, які передала родина музею. Військові експонати — передали побратими з батальйону Донбас. Наші експонати — це експонати, які Марко збирав сам для того, щоб в Америці розповідати про події на Майдані в Києві», – зазначив він.

Бойовий побратим Маркіяна, Віталій Фоменко з Дніпра, розповідає: досі пам’ятає посмішку Маркіяна.

«Ми виїжджали з Марком і в Мар’їнку, несли службу в Кураховому – у пансіонаті й школі. Щоранку ми з ним віталися, перемовлялись кількома словами. З нього лився такий позитив, така енергетика добра, яка заряджала», – розповів Віталій Фоменко.

Виставку вже презентували у Києві та Тернополі, звідки походить його родина.

Експозиція перебуватиме у музеї АТО в Дніпрі до 29 листопада. Далі її планують показувати в інших містах, а також за кордоном.

Схожі публікації

Залишити коментар