У Польщі на могилі вояків УПА встановили нову меморіальну плиту

У Польщі на могилі вояків УПА, що на горі Монастир неподалік Перемишля, замість повністю знищеної в січні 2020 року меморіальної плити встановлено нову, з іншими написами.

Як повідомляє Укрінформ, ймовірно, її встановлено за останніх кілька днів.

На гранітній плиті тепер викарбовано напис польською та українською мовами: «Братська могила українців, які загинули в битві з радянським НКВС у монастирських лісах в ніч з 2 на 3 березня 1945 року».

На попередній меморіальній плиті, яка була дещо більшою за розмірами, був напис «Вони полягли за вільну Україну» і вказано імена, прізвища та рік народження усіх 62 загиблих.

Варто зазначити, на горі Монастир поблизу села Верхрата Підкарпатського воєводства Польщі, неподалік кордону з Україною розташована могила 62 вояків УПА, два кам’яні хрести 1940 років із вирізьбленими зображеннями тризуба, а також пам’ятник. Вандали розбили меморіальну плиту на могилі у 2015 році, а повністю знищили її в січні цього року.

Загалом упродовж 2014-2020 років на Півдні Польщі було знищено та осквернено вісім українських місць пам’яті. Відео та фото руйнувань цих пам’ятників часто першими публікували російські сайти та ресурси бойовиків на окупованих територіях України.

Відновлення знищеної меморіальної плити на горі Монастир було передумовою для згоди української сторони щодо проведення пошуково-ексгумаційних робіт у польських місцях пам’яті в Україні.

Як повідомлялося, поляки зробили реставрацію кінострічки про УНР 1920 року.

Схожі публікації

Залишити коментар