Українська діаспора запрошує волонтерів стати міжнародними спостерігачами на виборах в Україні

від Стожари

У неділю 25 жовтня українці проголосують за депутатів місцевих рад, від обласного до селищного рівня. За новим виборчим законодавством буде обрано понад 25 000 депутатів. Ці вибори мають особливе значення, оскільки роль місцевих рад була розширена завдяки недавнім реформам децентралізації. Світовий Конґрес Українців (СКУ) та Укранїський Конґресовий Комітет Америки (УККА) запрошують волонтерів стати міжнародними спостерігачами на виборах.

Про це йдеться у повідомленні СКУ у фейсбук.

Зазначається, що через глобальну пандемію та обмеження подорожей, Місія спостереження за виборами (МСВ), в основному, складатиметься з експатів, які вже перебувають в Україні.

Ми заохочуємо уважно зважити ризики пов’язані з COVID-19 перед тим, як подавати кандидатуру на цю волонтерську позицію, в тому числі, поточну ситуацію в Україні та ризики, пов’язані з подорожами.

Cпівголовами Місії Світового Конґресу Українців зі спостереження за виборами (МСВ) будуть Борис Вжесневський, колишній депутат Парламенту Канади, та Андрій Футей, Президент Українського Конґресового Комітету Америки (УККА).

«Захист чесних та прозорих виборів в Україні не лише убезпечує демократичне майбутнє України та українського народу. Україна перебуває на передовій континентальної битви за демократичні цінності та права людини», – зазначив Борис Вжесневський.

Спільна МСВ СКУ-УККА складається з добровольців, які віддані демократичному прогресу України та які самостійно покриють усі свої витрати, що пов’язані з участю в місії.

Метою МСВ є підтримка відкритого і прозорого виборчого процесу в Україні. СКУ та УККА підтримують відданість України стандартам ОБСЄ щодо вільних та чесних виборів, які відображають волю електорату та не підтримують жодного кандидата, політичну партію чи блок. СКУ та УККА оприлюднять свої висновки під час віртуальної прес-конференції після виборів.

«Ці вибори не схожі ні на які інші в історії України не лише через виклики, пов’язані з пандемією, але й через те, що місцеві органи влади тепер мають більшу силу на місцевому рівні, що вже давно очікувалося та є важливим кроком у відході від високо- централізованого радянського минулого, – заявив Павло Ґрод, Президент СКУ. – СКУ продовжує підтримувати прозорість та справедливість виборчих процесів, навіть у ці складні часи“.

«Захист чесних та прозорих виборів в Україні не лише убезпечує демократичне майбутнє України та українського народу. Україна перебуває на передовій континентальної битви за демократичні цінності та права людини», – зазначив Борис Вжесневський.

Якщо ви хочете стати добровольцем для участі в МСВ СКУ-УККА , будь ласка, зв’яжіться з [email protected].
Примітка: МСВ СКУ/УККА координуватиме подорожі та проживання в країні; діяльність перекладачів, якщо це буде необхідно, та надаватиме документи про офіційну акредитацію з боку Центральної виборчої комісії (ЦВК). Волонтери МСВ покриватимуть усі витрати, пов’язані з їхньою участю у Місії. Перед виборами МСВ проведе обов’язковий віртуальний тренінг для своїх спостерігачів, який включатиме інструкції щодо праці з унікальним онлайн додатком УККА для виборів і щодо небезпечних середовищ; перегляд нового закону про вибори і протоколи безпеки, пов’язані з COVID, та ознайомлення з найкращими практиками під час виборів.

Схожі публікації

Залишити коментар