Білоруська діаспора в Канаді просить суд у Гаазі розслідувати злочини Лукашенка

від Стожари

Білоруська діаспора в Канаді надіслала звернення до Міжнародного кримінального суду у Гаазі щодо засудження режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Про це повідомила білоруська громадянська ініціатива «Хартія 97»

Звернення білоруського народу підписали 37 362 людей зі 102 країн світу. Головним мотивом створення заяви було захоплення влади в Білорусі Олександром Лукашенком, а також придушення численних протестів, які відбувалися протягом серпня.

Читайте також: Україна не визнає інавгурацію та повноваження Лукашенка як легітимного президента Білорусі

«Ми закликаємо Міжнародний кримінальний суд і прокурора Фату Бенсуда порушити кримінальну справу стосовно колишнього президента Білорусі за злочини проти людства»,  –   йдеться у документі.

У зверненні, наголошується на тому, що під час протестів у Білорусі був заблокований інтернет, людей жорстоко розганяли за допомогою сльозогінного газу, побиття, після чого у райвідділках міліції людей ґвалтували та катували. Зрештою, після насильницьких дій під час протестів загинуло щонайменше п’ять людей.

Читайте також: Українська діаспора засуджує насильство щодо громадян Білорусі

Для того, щоби суд почав розгляд справи необхідно, щоб одна з держав, яка є учасницею Міжнародного кримінального суду, передала прокурору суду звернення або заяву, у якій повідомляється про певну загрозливу ситуацію. Членами суду є 123 країни, які ратифікували Римський статут. Також це має право зробити Рада Безпеки ООН.

Схожі публікації

Залишити коментар