“Free Markiv!”. Українська громада б`ється за українця, як леви

від Стожари

В Мілані біля апеляційного суду, де розглядали справу нацгвардійця Віталія Марківа, відбулась акція на його підтримку. Українці з усієї Італії зібралися біля апеляційного суду в Мілані, щоб підтримати українця Віталія Марківа.

До зали суду їх не пустили, але дозволили провести акцію на підтримку нацгвардійця, засудженого до 24 років позбавлення волі за нібито причетність до загибелі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі у травні 2014 року на Донбасі.

Україна вчиться захищати українців. Ще далеко до масштабів порятунку «рядового Райяна» в американському стилі, але вчимось наполегливо та добросовісно. Якщо перший суд, на якому нацгвардієць Віталій Марків був засуджений італійською Фемідою до 24 років, пройшов у Європі та Україні практично непомітно, – до розгляду апеляції, який розпочався сьогодні, вдалось привернути чималу увагу“, – про це пише Олександр Харченко на сторінках Укрінформу.

Як зазначає Олександр, українська сторона зуміла залучити до захисту реально сильних адвокатів. Принципово важливо, що це адвокати з італійським досвідом, отже, врахують всі нюанси італійського правосуддя. Важливо, що розгляд відбудеться уже в Мілані, а не в Павії, де народився загиблий, і де присяжні об`єктивно не могли не співчувати родині.

І, очевидно, найсуттєвіше – журналісти (насамперед, італійські), які формують громадську думку про процес, вже не займають беззастережно позицію обвинувачення, ставши на бік родини загиблого, а готові чути аргументи й іншої сторони. Більше того, саме італійські журналісти зняли фільм, який може стати поворотним у суспільному сприйнятті цієї справи.

Як результат, в Італії починають сприймати її як виклик італійському правосуддю – чи може воно бути реально справедливим? Нарешті, є потужний моральний фактор підтримки – українська громада б`ється за українця, як леви. Тож є надія, що все буде добре.

Додамо, що слухання справи розпочалися 29 вересня із пів годинним запізненням. Друге засідання з розгляду апеляції на вирок Марківу має відбутися 1 жовтня. “1 жовтня має бути рішення щодо долучення додаткових доказів, зокрема, документального фільму”, – повідомив адвокат Віталія Марківа Раффаеле Делла Валле.

Нагадаємо, нацгвардійця Марківа було затримано в Італії влітку 2017 року за обвинуваченням у нібито причетності до загибелі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі та його перекладача росіянина Андрія Миронова у травні 2014 року у районі Слов’янська Донецької області.

12 липня 2019 року суд Павії засудив українця до 24 років позбавлення волі.

Схожі публікації

Залишити коментар