Як бойовий робот допомагає ЗСУ проводити інженерну розвідку

Українські сапери зі складу окремого полку оперативного забезпечення тренуються виконувати інженерну розвідку на шляхах висування дружніх підрозділів.

Про це пише АрміяІнформ.

Під час навчань мають обстежити дорогу, якою рухатиметься наша колона, перевіряти перехрестя доріг, місця, потенційно небезпечні для влаштування мінних пасток.

«Марунові берети»  висуваються в заданий район на бронеавтомобілях «Козак». Інженерна розвідка також укомплектована новітньою бронетехнікою.  Нещодавно сапери отримали на озброєння бронеавтомобілі «Новатор».

На одному з перехресть сапери виявили підозрілий предмет. Командир взводу вирішив залучити для розвідки спеціального саперного робота TALON, розробленого американським підрозділом британської компанії QINETIQ.

Спеціальний робот  для дистанційного розмінування TALON має багато функцій. Ця розумна машина, яку приводить у дію оператор, може переміщуватись на відстань близько 300 метрів.

За допомогою руки-маніпулятора робот піднімає вантаж до 5 кілограмів. Тож можна обстежити закриту сумку, розстібнувши маніпулятором застібку. А за допомогою вбудованих камер з 25-кратним збільшенням можна роздивитись, що там всередині. Таких камер на борту робота є три. Крім цього, є інфрачервоний «зір» та потужне освітлення.

Зі слів офіцера-сапера, раніше всі ці функції виконувала жива людина. Сапер у захисному костюмі повинен був наближуватись до вибухонебезпечного предмета. А це зайва небезпека для особового складу. Тепер у розвідку першим іде робот.

Коштує такий високотехнологічний кіберсолдат близько 2,5 мільйона гривень.  Для того, щоб навчитись керувати роботом-сапером потрібно до двох місяців. Відповідний курс навчання організовують військові інструктори з канадської тренувальної місії UNIFIER  у Кам’янці Подільському.

Саперні роботи TALON добре відомі серед профільних фахівців в арміях країн НАТО, підрозділах антитерору з 2000 року. Вони використовувались під час знешкодження вибухонебезпечних предметів під час військових кампаній в Афганістані та Іраку.

Як повідомлялося, офіцер ЗСУ у США успішно пройшов один із найскладніших курсів виживання.

Схожі публікації

Залишити коментар