Україна посіла друге місце в світі серед найбільших експортерів лохини

Україна зайняла друге місце серед 20 найбільших експортерів лохини у світі за показником темпу приросту експорту.

Про це розповів економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак, повідомляє East Fruit.

За останні п’ять років середній темп приросту експорту лохини з України становив 26,5% на рік. При цьому реальні темпи зростання могли бути вище, враховуючи поставки лохини під експортним кодом лісової чорниці. 

«Україні поки далеко до світових лідерів за обсягом і вартістю експорту лохини, таких як Перу, Чилі, Іспанія, США та Марокко, проте вона активно нарощує обсяги експорту у вартісному вимірі, що дозволило цій країні потрапити до топ-20 вже у 2019 році», — додав пан Ярмак.

За словами економіста, за темпами зростання Україна поступається тільки Перу, яка нарощувала експорт надвисокими темпами — на 38,9% за рік. У топ-20 зіставні з Україною показники були тільки у Португалії, яка показала 25,3% середнього приросту експорту за рік. Порівняно швидко також зростає експорт у Сербії (21,4% в рік), ПАР (21,1% в рік) і Румунії (19% в рік).

У 2019 Україна експортувала 2,4 тис. т лохини на $9,2 млн. Основні поставки припали на Нідерланди, Польщу і Великобританію.

Як повідомлялося, на Одещині молода родина “втекла з міста” і заснувала етнохату.

Також в Україні з’явився новий географічний бренд – Мелітопольська черешня.

Схожі публікації

Залишити коментар