Світовий конґрес українців закликав Зеленського змінити склад Німецько-української комісії істориків

від Стожари

Світовий конґрес українців (СКУ) закликав Президента Володимира Зеленського переглянути склад Німецько-української комісії істориків.

21 вересня 2020 року до Музею Голодомору надійшов лист від Світового Конгресу Українців, адресований Президентові України Володимиру Зеленському. Про це йдеться на вебсайті музею.

Цим листом організація висловила глибоке занепокоєння роботою Німецько-української комісії істориків, проєкти та ініціативи якої часто дискредитують Україну, її народ та її історію. Сподіваємось що державна влада України відповідно вплине на діяльність цієї Комісії та забезпечить захист інтересів України у цій справі.

«Голодомор є ключовою подією в історії українського народу для кожного українця, незалежно від місця проживання, особливо сьогодні, у час чергової агресії РФ проти України. Ми спільно не можемо дозволити особам, які в Комісії повинні представляти інтереси українського народу та історичної пам’яті нації, спотворити історичні факти або поставити під сумнів основи нашого світогляду», — йдеться в документі.

СКУ закликав Президента України переглянути склад комісії чи формат її функціонування, а також забезпечити, щоб Україну представляли історики, які працюватимуть в захисті інтересів України, навчатимуть міжнародну спільноту історії України та провадитимуть конструктивний діалог для сприяння взаєморозумінню та успішної співпраці з німецькими партнерами.

«Комісія зробила сумнівні кроки і щодо інших питань. Оскільки Посольство України в Німеччині виступає за встановлення меморіалу в центрі Берліна 8 мільйонам українцям – жертвам нацистської окупації, Комісія підтримує встановлення меморіалу мільйонам польських жертв нацистської окупації. Важко зрозуміти логіку або виправдання такого підходу», — йдеться у листі.

У Музеї Голодомору також нагадали, що 17 вересня музей опублікував звернення до Німецько-української комісії істориків, в якому закликав Німецько-українську комісію істориків не застосовувати провокативну назву анонсованої міжнародної конференції «Чи був Голодомор геноцидом?».

Схожі публікації

Залишити коментар