В Україні з’явився новий географічний бренд

Мелітопольська черешня офіційно стала географічним брендом.

Про це повідомляєтьсяв рішенні Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, оприлюдненому у Фейсбуці.

“Затвердити висновок державного підприємства “Український інститут інтелектуальної власності” від 8 вересня 2020 року №587. Зареєструвати географічне зазначення Мелітопольська черешня як назву місця походження товару”, – йдеться в рішенні Мінекономіки.

Заявку на реєстрацію географічного зазначення в грудні 2019 року подавала громадська спілка “Асоціація виробників мелітопольської черешні”. Чому ця черешня особлива? Виробники стверджують:
«Мелітопольська черешня відома ще з 19 сторіччя, вирощується у місцевості навколо міста Мелітополь на обох берегах річки Молочна, а саме – у межах міста Мелітополь та навколишніх населених пунктів». Мелітопольська черешня – товар елітного класу, плоди якої збирають вручну. Ягоди характеризується багатим ароматом і смаком, збалансованим вмістом цукру та кислоти, а також відмінними товарними властивостями.

Очевидно, що користь від затвердження географічного маркування полягає головним чином в тому, що продукти з географічним зазначенням значно вище цінуються в країнах Європи як автентичні і високоякісні, тож для виробників це вигідно тим, що така продукція коштує дорожче, а попит на неї значно вище, ніж на звичайну.

Крім того, право на географічне зазначення дозволяє його власникам перешкоджати використанню зазначення третіми сторонами, чиї продукти не відповідають необхідним стандартам. Географічне зазначення, подібно знаку для товарів та послуг, несе певне повідомлення покупцеві — воно говорить, що продукт або виріб було виготовлено в особливому місці, і, відповідно, має деякі характеристики, які можуть бути виявлені тільки в цьому місці.

Наприклад, сільськогосподарські продукти зазвичай мають якості, які визначаються місцем їх виробництва і на які впливають конкретні місцеві чинники, такі як клімат і грунт. Приміром, географічне зазначення мають: сир Рокфор, Грузинські вина, Швейцарські годинники, Шампанське, Коньяк.

Для українського споживача продукти з патентованим географічним зазначенням незвичні, вони не беруть це до уваги, тоді як європейський покупець знає, що такий вид продукції – це якість, відсутність підробки, екологічність і відмінний смак. Крім того, таке маркування пов’язане з культурою країни-виробника, традиціями та автентичністю.

Як повідомлялося, каталог з автентичними рецептами Рівненщини підготували за підтримки ЄС

Схожі публікації

Залишити коментар