Український католицький собор св.Миколая в Чикаго – в ТОП-50 найгарніших будівель міста!

від Комарі Альберт

Цікава подія трапилася минулорічного вересня. Український католицький собор св.Миколая в “Українському селі” у Чикаго  посів п’яте місце у ТОП-50 найкрасивіших будівель міста у рейтингу часопису «Time Out».

Це – катедральний собор УГКЦ в Чикаго, що належить до Філадельфійської митрополії УГКЦ.
Парафія УГКЦ була створена в 1096 році. Тоді парафіяни купили свою першу церкву у датської протестантської церкви на розі вулиць Бішопа та Суперіор. Нерухомість на Oakley бульвар та Райс-Стріт була придбана у 1913 році, нинішня ж церква була завершена в 1915 році. В 1936 р. при ній постала парафіяльна школа.

Єпархія Святого Миколая у Чикаго була створена 14 липня, 1961 р. і храм отримав статус кафедрального собору.

Проект церкви розробила чиказька архітектурна фірма Worthmann & Штайнбах за зразком Софійського собору в Києві. Зображення Софійського собору присутнє в соборі на фресці над головним вівтарем.

Тринадцять куполів символізують Христа і дванадцять апостолів. Вражає інтер’єр храму, багато прикрашений іконами в мозаїках і фресками. Найдавнішим серед них є зображення Христа з апостолами і св. Марією 1928 року в задній частині храму. Вітражі церкви були розроблені Мюнхенською студією Чикаго.

Єпархія Святого Миколая у Чикаго

На окрему увагу заслуговує люстра, що звисає з головного купола. Вона була виготовлена у Греції із золота і має дев’ять рівнів, які запалюються в 480 вогнів. Вважається, що це найбільша така люстра у США.

Схожі публікації

Залишити коментар