Стрічка «Додому» отримала нагороду за кращий сценарій на кінофестивалі в Німеччині

Фільм Нарімана Алієва «Додому» відзначили за кращий сценарій на кінофестивалі Fünf Seen Film Festival 2020 в баварському місті Штарнберг. Фестиваль проходив під патронатом прем’єр-міністра Баварії Маркуса Зьодера. Партнером виступив Український інститут.

Про це повідомило Генеральне консульство України в Мюнхені в Фейсбуці.

У генкосульстві з цієї нагоди передали щирі вітання пану Алієву та команді фільму.

«Додому» розповідає історію кримського татарина Мустафи. Двоє його синів поїхали в Київ після анексії Криму. Розповідь починається з того, що гине його старший син Назім, і батько вирушає до столиці, щоб повернути молодшого сина Аліма додому, а старшого поховати в Криму згідно з мусульманськими традиціями. Головні ролі у стрічці виконали Ахтем Сеітаблаєв та Ремзі Білялов. Продюсером стрічки виступає Володимир Яценко («Атлантида», «Дике поле»), а його міжнародною промоцією займається компанія Wild Bunch.

Також зазначимо, що раніше дебютний повнометражний фільм кримськотатарського режисера Нарімана Алієва «Додому» було обрано Українським оскарівським комітетом претендентом на премію «Оскар» від України. Державне агентство України з питань кіно виділило 700 тис. грн на промокампанію стрічки закородоном, з можливим дофінансуванням.

Українська прем’єра стрічки відбулася на 10-му Одеському кінофестивалі, де він був представлений у Міжнародній конкурсній програмі та взяв гран-прі фестивалю. Світова прем’єра відбулася в травні 2019 року в Каннах у межах конкурсної програми «Особливий погляд». У липні того року «Додому» став найкращим фільмом Міжнародного кінофестивалю в Бухаресті (BIFF). Стрічку «Додому» визнали нацкращою українські кінокритики та кіножурналісти. Фільм також отримав нагороду «Кіноколо» за найкращу режисуру. Продюсер фільму працював над тим, щоб фільм вийшов в прокат у Франції, Великій Британії, Китаї, Туреччині та країнах Бенілюксу.

Крім того, нагороду Fünf Seen Film Festival 2020 за найкращий документальний фільм отримала Ірина Цілик зі стрічкою «Земля блакитна, ніби апельсин».

«Вітаємо сердечно, Вас, пані Ірино, та всю команду фільму!», – зазначається в дописі на сторінці генконсульства в соцмережі.

У рамках заходу були представлені, зокрема, такі українські фільми: «Додому», «Мої думки тихі», «Брати», «Атлантіс», «Чорнобильські бабубсі».

В рамках заходу 1 вересня відбулося відкриття програми гостьової країни, якою цього року стала Україна. До гостей вечора з вітальним словом звернувся Генеральний консул України в Мюнхені Юрій Ярмілко. Він подякував команді фестивалю за його проведення у непростих умовах, спричинених пандемією, а також за можливіть репрезентувати українське кіномистецтво, яке сьогодні переживає своє відродження. Того ж вечора відбулася прем’єра фільму Дарії Онищенко «Забуті» та дискусія з авторкою після показу. Музичну програму вечора склав український піаніст та композитор Віталій Кияниця. Він представив відомі українські мелодії в авторській джазовій обробці.

Як повідомлялося, на міжнародному кінофестивалі у Лісабоні буде представлений і український фільм.

Схожі публікації

Залишити коментар