Бійці ВСУ врятували ікону Божої Матері та «тиновий рушник» від наслідків «братерської любові»

В Луганській області неподалік населеного пункту Трьохізбенка воїни одного з батальйонів, які нині тримають оборону, власне, східного кордону Європи, облаштували каплицю, яка має кілька надзвичайно сильних реліквій.

Про це розповів Тарас Грень кореспондент АрміяInform.

“З першого погляду це звичайна похідна капличка: великий Державний Прапор України, ікони, свічки, кілька вервечок… Проте воїни одного з батальйонів, які нині тримають нашу оборону неподалік населеного пункту Трьохізбенка, знають: їхня каплиця має кілька надзвичайно сильних реліквій, які вже стали своєрідними оберегами цього підрозділу”, – оповідає журналіст.

Перша з них— це так званий тиновий рушник. Його бійці підрозділу свого часу врятували з хати, що палала через влучання російської міни. Тоді наші хлопці допомагали господарям рятувати майно. Люди поїхали, забравши з собою всі врятовані речі, а от цей рушник залишився лежати на згарищі.

“Він був брудним і некрасивим. І хату, власне, те, що від неї залишилось,уже залишили господарі. Бійці нашого батальйону часто проходили вулицею повз те, що колись було українською оселею. А мені чомусь в око впав саме цей предмет. Він ніби лежав і просив порятунку від наслідків отакої «братерської любові», — пригадує підполковник Петро Горкуша.

Офіцер, побачивши, що брудна ряднина має вишитий орнамент, забрав її зі згарища. І лише після того, як рушник кілька разів випрали, стало зрозумілим, що це таке.

“Можна сказати, що цей стародавній український національний оберіг сам знайшов нас. І ми віддали йому належну шану, повісивши в нашій маленькій каплиці”, — продовжив Петро Петрович.

Приблизно така сама доля і вікони Божої Матері. Її солдати механізованого батальйону врятували з будинку, в який влучив російський 152-мм снаряд. Хоча з будинку — то буде голосно сказано, адже після вибуху від оселі залишилася лише одна вціліла стіна, на якій і висіла ця ікона. Ударною хвилею було знищено частину бурштину з якого була вироблена ця святиня, а вогонь від тротилового вибуху дещо обпалив і змінив кольори каменів. Та все ж ікона не втратила для наших воїнів сакрального сенсу, а радше навпаки — стала більш знаковою.

“Я скажу, що ці реліквії дуже цінні для нашого підрозділу, — наголошує Петро Петрович,—Але якщо знайдуться їхні справжні господарі, ми повернемо їм ці речій будемо щасливими, що зберегли для наших земляків їхні родинні святині”.

А поки що ці обереги надихають наших воїнів боронити Україну та своєю історією вкотре красномовно нагадують усім про те, хто такі окупанти і як вони ставляться до українців, донашої землі й наших святинь.

Як повідомлялося, 29 серпня, відзначався День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. У Львові наразі експонують частину світлин із унікального фотопроєкту AFTERILOVAISK.

Схожі публікації

Залишити коментар