Україна-Польща: Пам’ятна дошка Героям Небесної Сотні, кладовище вояків УНР та виставка «1920: на захисті Європи від більшовизму»

Активна співпраця між нашими країнами продовжується, зокрема, й у сфері культури та збереження історичної пам’яті. Так у Варшаві посольство України у Польщі урочисто відкрило на своєму фасаді пам’ятну дошку, присвячену Героям Небесної Сотні, загиблим військовим, добровольцям та волонтерам, усім жертвам російської агресії; у місті Ланьцут (південний схід Польщі) відбулося урочисте відкриття відновленого кладовища, де поховані вояки УНР; а у Києві 27 серпня 2020 року о 12.00 на Контрактовій площі (сквер № 3) відбудеться відкриття виставки “1920: на захисті Європи від більшовизму”.

Про це повідомляє Укрїнформ та анонсує Історична правда.

У Варшаві участь в урочистій церемонії відкриття пам’ятної дошки Героям Небесної Сотні та жертвам російської агресії взяли дипломати України й Польщі, представники української громади та місцевої влади, передає Укрінформ.

“Це місце особливе, українці приходили сюди, аби виборювати свою гідність, свободу та волю, боротися за те, щоб Україна стала рівноправним членом ЄС. Ця таблиця присвячується усім, хто боровся і боротиметься за європейське майбутнє України”,- підкреслив посол України в Польщі Андрій Дещиця.

Він привернув увагу до задуму меморіальної дошки: крила ангелів символізують людей, які залишили цей світ; дерево – майбутнє України; а дзвони постійно нагадуватимуть про тих, хто загинув за неї.

Заступник директора Східного департаменту МЗС Польщі Томаш Орловський підкреслив, що вже майже 30 років його країна розвиває відносини з “дуже важливим партнером, з яким Польщу об’єднує кількасотлітня історія”.

“Жертви Небесної Сотні не були марними. Завдяки цьому зараз ми можемо спільно боротися за зближення України до європейських та євроатлантичних структур”,- підкреслив польський дипломат.

Орловський зазначив, що останні кілька років є дуже інтенсивними у відносинах з Україною. Він звернув увагу на створення ініціативи “Люблінського трикутника”, що буде черговим внеском Києва, Варшави і Вільнюса у краще майбутнє для регіону Центральної Європи.

“Польща продовжуватиме зусилля щодо забезпечення територіальної цілісності Україні у світлі російської агресії”, – наголосив польський дипломат.

Крім того, у місті Ланьцут участь у церемонії урочистого відкриття відновленого кладовища, де поховані вояки УНР взяли понад 100 осіб: члени української діаспори, українські дипломати та представники української та польської влади, також передає Укрінформ. Священнослужителі УГКЦ та військові православні капелани з України відслужили молебень у пам’ять про загиблих українців. Вони вручили українські церковні нагороди особам, які доклали зусиль до відновлення українського військового кладовища в Ланьцуті. Згодом, українці та поляки поклали вінки до монумента воякам УНР на кладовищі та спільно посадили на цвинтарі калину.

Посол України в Польщі Андрій Дещиця підкреслив, що вшанування солдатів та офіцерів армії УНР, є обов’язком, оскільки вони боролися за вільну України, Польщу і Європу від більшовизму.

“Вони герої України та Польщі і ми повинні про це пам’ятати. Ми також повинні пам’ятати, що наш спільний союз є гарантією безпеки в Європі, безпеки й розвитку наших вітчизн і наших народів”, – підкреслив Дещиця. Він додав, що завдяки полеглим 100 років тому українським солдатам й офіцерам українці і поляки разом зараз “торують шлях добросусідських відносин”.

Голова Українського інституту національної пам’яті України Антон Дробович нагадав, що у Ланьцуті поховано 550 солдат й офіцерів армії УНР. Він наголосив, що українці і поляки 100 років тому об’єднали свої зусилля проти більшовиків, розуміючи, що загроза є “катастрофічною”. За його словами, важливо говорити про ці перемоги, які відбулися сторіччя тому, оскільки Росія зараз знову атакує і хоче захопити східну Європу.

“Зараз тут відбувається не якась формальна процедура, а урочистість, яка свідчить про те, що ми пам’ятаємо про героїчні вчинки предків”, – наголосив Дробович та зазначив, що це також має бути прикладом для сучасних поколінь військовослужбовців і свідченням того, що подвиги предків не є марними і вони не будуть забуті.

Віцемаршалок Сейму РП Ришард Терлецький підкреслив, що в 1920 році поряд з польською армією боролася також й українська, а полковник армії УНР Марко Безручко очолював героїчну оборону від більшовиків міста Замосць.

Голова управління з питань ветеранів та репресованих осіб уряду РП Ян Юзеф Каспшик звернув увагу, що століття тому українці спільно з поляками зупинили похід Росії на Європу з її імперськими намірами.

“Ми вшановуємо тих, хто віддав життя за те, щоб Україна, Польща і Європа залишалися вільними. Вони залишили нам заповіт будувати братерство під польським на українським народами”,- підкреслив Каспшик.

Своєю чергою голова Об’єднання українців у Польщі Петро Тима зазначив, що це століття не було “втраченим часом” для польсько-українських відносин, оскільки хоч про це не можна було говорити в часи комуністичної Польщі, то пам’ять про союзництво Юзефа Підсудського і Симона Петлюри зберігала еміграція. Він наголосив, що зараз у Польщі є багато місць, де українці та поляки можуть спільно зустрічатися і згадувати про події героїчного минулого. Серед таких місць він назвав Холм, Александрув Куявський, Тарнув, Ланьцут тощо.

У той же час у Києві заплановано відкриття виставки “1920: на захисті Європи від більшовизму”, яке відбудеться 27 серпня 2020 року о 12:00 на Контрактовій площі (сквер № 3). Подія є спільним проєктом Українського інституту національної пам’яті, Державної архівної служби України, Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті.

Виставка вшановує 100-річчя подій, які в історії отримали назву “Диво над Віслою”.

“Рівно 100 років тому, в серпні 1920 року, українська та польська армії спільними зусиллями зупинили наступ російських більшовицьких військ на Європу. Перемога Війська Польського під Варшавою стала можливою, зокрема, завдяки вмілій обороні Замостя українськими та польськими частинами під командуванням українця – полковника Армії УНР Марка Безручка. Воєнний успіх польських та українських військ зруйнував плани більшовиків щодо поширення “червоної” революції в Європі”, – йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, у Варшаві відбулася офіційна церемонія відкриття скверу імені генерала Армії Української Народної Республіки Марка Безручка. 

Схожі публікації

Залишити коментар