«В Києві такого нема» А у Львові – є

від Стожари

У Фотогалереї Василя Пилип’юка 18 серпня відбулась фотовиставка, присвячена Всесвітньому дню фотографії, який від 1839 року є святом у світі (щороку – 19 серпня). У виставці взяли участь зі своїми творами 37 фотохудожників. Першим своє слово, як і годиться, сказав Володимир Пилип’юк (син видатного фотомитця, знаного в світі) – директор Фотогалереї Василя Пилип’юка і директор видавництва «Світло і Тінь», зазначивши абсолютно чітко, що «це (виставка) – подія не тільки для Львова, а й для України».

До Володимира долучились: Володимир Дубас, голова Львівської організації Національної спілки фотохудожників України, ініціатор проведення цієї виставки, Василь Гладкий, керівник департаменту культури Львівської обласної державної адміністрації, Олег Синютка, голова Львівського обласного осередку партії «Європейська солідарність», Андрій Афтанас (фудожній твір якого – «Між небом і землею» – мені особливо сподобався) і Михайло Садовий, який випустив каталог, де згадує Василя Пилип’юка, разом з яким працював у газеті «Львівський залізничник» вже далекого – ХХ століття.

«Виникає запитання, – задає собі його Андрій Афтанас, – чи потрібна така візуалізація того, що нас оточує, саме в такому контексті?» І сам собі відповідає: «Безперечно, так!.. Ми шукаємо нюанси Божого світу. Його краса так зворушує, має глибокий духовний зміст. Є історична пам’ять. Буде і історична тяглість. Починаємо бачити красу, яку ти ще не бачив. Зовсім по-іншому починаємо дивитися на життя. Ціль досягнута».

у фотогалереї Василя Пилип’юка відбулося відкриття фотовиставки робіт львівських фотохудожників “Краєвиди Львівщини”, присвяченої особливій події – 90-річчю від заснування фотографічного товариства у Львові та з нагоди Всесвітнього дня фотографії

Має слушність пан Андрій. Про це думалось, коли ще перед початком відкриття акції познайомився з творами «Олесько» Володимира Пилип’юка, «Всесвіт на зв’язку» Володимира Дубаса, «Шевченківський гай» Зіновія Підперигори, «Весняне поле» Оксани Зубач, «Маки» Зоряни Адамович, «Соняшники» Романа Гериновича. Та й, звичайно, – з деякими іншими: всіх не перелічити.

І – на закінчення – повідомлення: констатація Олега Синютки: «В Києві такого нема». А у Львові – є. Вже не один рік «таке» – тобто, прекрасні художні твори – показує для львів’ян і гостей міста Фотогаларея Василя Пилип’юка, син якого – Володимир продовжує батькову справу.

Богдан Залізняк

Член НСПУ і НСЖУ

м. Львів

Схожі публікації

Залишити коментар