Молодь діаспори закликає світову спільноту посилити тиск на російську владу через переслідування українців в Росії

від Стожари

Президент Світового Конгресу Українських Молодіжних Організації (СКУМО) звернувся з відкритим листом до голови Управління Верховного комісара ООН з прав людини, Мишель Бачелет та президента Парламентської асамблеї Ради Європи, Ріка Дамса.

У свому листі пан Лекарцев звернув увагу високопосадовців на ситуацію з українськими громадами в Росії, особливо на ситуацію з Сибірським центром української культури «Сірий клин».

“Так на 28 серпня призначено засідання Омського обласного суду з розглядом позову від місцевого управління Мін’юсту РФ про ліквідацію Сибірського центру української культури «Сірий клин».

За словами регіонального віцепрезидента Світового конґресу українців по Росії і країнам Середньої Азії, глави міжрегіональної громадської організації культурно-освітнє об’єднання « Український конгрес »Сергія Винника, про причини ліквідації офіційно не повідомляється.

Закриття центру «Сірий клин» є показовим прикладом політики Росії, яка постійно має вигадувати приклади «ущемления прав русскоязычных» в Україні, в той же самий час без пояснень або по надуманому звинуваченням продовжує знищувати осередки української культури на території РФ або в тимчасово окупованих ОРДЛО та Криму. В цей перелік входять культурні центри, бібліотеки та представництва українських церков. На українські організації роблять тиск представники силових структур.

Світовий конгрес українських молодіжних організації (СКУМО) закликає світову спільноту звернути увагу на порушення Російською Федерацію міжнародного законодавства та норм які стосуються прав людини та національних меншин та посилити тиск на російську владу з метою припинити переслідування українців живущих в Росії.

Такі дії порушують ст. 11 Європейської конвенції про права людини та основні свободи, де зазначається, що кожна людина має право на свободу мирних зібрань та на свободу асоціацій з іншими, включаючи право утворювати та вступати до профспілок для захисту своїх інтересів.

Також, такі дії порушують ст. 20 загальної декларації прав людини де зазначається, що кожен має право на свободу мирних зібрань та об’єднань, та ст. 22 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, де зазначається, що кожен має право на свободу асоціацій з іншими, включаючи право утворювати та вступати в профспілки для захисту його інтересів.”

Читайте також: Російська влада вирішила ліквідувати Сибірський центр української культури «Сiрий клин» в Омську

Схожі публікації

Залишити коментар