Лагерту із серіалу “Вікінги” зіграла українка, що в дитинстві належала до «Пласту»

Кетрин Винник (Katheryn Winnick) – канадська акторка та режисерка українського походження, при народженні мала ім’я Катерина Анна Винницька.

Про це розповідається на сторінці у Facebook Пластового Вишкільного Центру, що знаходиться у місті Буча Київської області.

Предки акторки родом з Галичини (Львівська та Тернопільська області), звідки сім’я була змушена тікати через радянську окупацію в 1940-му. Її батьки народилися в нацистській Німеччині і пізніше емігрували до Канади, де й осіли. Мати актриси – Леся Вінницька – працює в Конгресі українців Канади. Також у Катерини є сестра Дарина і брати Адам і Маркіян.

“Я народилася в Канаді. Але мої тато і мама обоє є українцями. В мене загалом велика українська родина. Я дуже пишаюсь мати таке коріння. В дитинстві була активною в українській громаді Торонто, яка тут є досить великою. Десь до 17 років була пластункою”, – розповіла Катерина в одному з інтерв’ю.

Катерина відвідувала греко-католицьку церкву та ходила до української недільної школи імені Цьопи Паліїв, є випускницею цієї школи. До 8 років вона розмовляла тільки українською мовою. До 17 років належала до «Пласту» — спочатку до 10 новацького гнізда «Волошки», а згодом до 10 юнацького куреня, гурток «Кедри». Неодноразово була на новацьких таборах сестричкою (новацькою виховницею). Також займалася з молодшими пластунами поза табором — вела для них щотижневі заняття. Там же почала серйозно займатися карате і тхеквондо, а тому бойові сцени у «Вікінгах» були для неї не в новинку.

“Мої батьки завжди заохочували до участі у Пласті, тому що це було чудовим знаряддям для виховання та розвитку лідерських навичок. Цей досвід дав мені багато користі в дорослому житті”? – зазначила пані Катерина.

Паралельно з успіхами в бойових мистецтвах Винник захопилася кіно, заради цього вона переїхала в Нью-Йорк, де вчилася акторському мистецтву. З 1999 Винник починає миготіти в епізодах в кіно і на ТБ.

Серед її робіт кілька серій в таких популярних шоу як «Закон і порядок» і «Доктор Хаус», трохи більше епізодів в «Кістках».

Головним же кінопроектом Кетрін став серіал «Вікінги», запущений каналом History в 2013. Саме він зробив Винник знаменитою і забезпечив роботою на наступні шість років. Лагерта у виконанні Винник стала іконою феміністок накшталт Ксени принцеси-воїна.

Варто зазначити, що крім «Вікінгів» Кетрін Віннік активно знімається в кіно – в 2017 вона зіграла в екранізації Стівена Кінга «Темна вежа», озвучувала комп’ютерну гру Call of Duty, склала дует з Джоном Траволтою в драмі «Швидкість вбиває» (2018).

З останніх ролей у 2019 році Катерина Винницька зіграла у бойовику в стилі неонуар «Полярний», екранізації однойменного коміксу шведського режисера Юнаса Окерлунда та серіалі від Netflix Wu Assassin.

Як повідомлялося, 6 серпня народився всесвітньо відомий американський художник українського походження, засновник поп-арту Енді Воргол (1928-1987).

Схожі публікації

Залишити коментар