Шведська компанія купила українського розробника комп’ютерних ігор за $45 млн

Шведська холдингова компанія Embracer Group AB через свою дочірню фірму, студію Saber Interactive, придбала 100% українського розробника комп’ютерних і консольних ігор 4A Games, відомого за іграми Metro 2033, Metro: Last Light і Metro Exodus. Українська студія має 150 співробітників у двох офісах – на Мальті та в Києві.

Про це йдеться у повідомленні компанії.

Як повідомляється на сайті Embracer, сума угоди становить $45 млн, із яких $25 млн виплачуються готівкою, а $20 млн у вигляді акцій (50% із них будуть розблоковані через рік, а ще 50% – через два роки).

Крім того, 4A Games у разі виконання поставлених видавцем цілей протягом п’яти років отримає ще до $35 млн ($15 млн готівки і $20 млн в акціях). Разом сума угоди може становити $80 млн.

При цьому очікується, що валовий продаж ігор 4A Games за 2020 рік принесе майже EUR20 млн, а операційний прибуток студії становитиме EUR 12 млн.

“Завдяки придбанню Sabre Interactive залучає до роботи авторитетну команду з понад 150 осіб у двох студіях на Мальті та в Україні, а також найкращу у своєму класі технологію від першої особи (FPS), яка розроблена компанією і належить їй”, – йдеться в повідомленні Embracer.

“Embracer Group і Sabre Interactive – ідеальні партнери для 4A Games і для нашої наступної фази зростання. Разом ми продовжимо розвивати франшизу Metro і зосередимося на забезпеченні багатокористувацької гри для наших фанатів. Ми з нетерпінням очікуємо можливості створення нового і ще амбітнішого IP AAA у найближчому майбутньому”, – наведено у повідомленні слова гендиректора 4A Games Діна Шарпа.

Як зазначають у шведській компанії, до купівлі український розробник також довгий час був партнером медіакомпанії Deep Silver, яка також входить до групи Embracer.

Українська студія відома серією ігор Metro, заснованих на романах російського письменника Дмитра Глуховського. Це шутер від першої особи, події гри відбуваються у постапокаліптичному світі, а саме в московському метро. Крім першої гри Metro 2033, українська студія випустила Metro: Last Light та Metro Exodus. Остання вийшла у 2019 році, перша — у 2010 році.

Крім того, у четвер Embracer Group повідомила ще про сім придбань:

  • 100% австрійської Pow Wow Entertainment (ціна не розголошується),
  • 50% шведської Palindrome Interactive за SEK21,5 млн,
  • 100% австрійської Rare Earth Games за EUR0,3 млн,
  • 100% іспанської Vermila Studios за EUR0,9 млн,
  • 100% німецької Sola Media за EUR2,3 млн,
  • 100% німецької Deca Live Operations GmbH EUR25 млн
  • і 100% американсько-канадської New World Interactive LLC (ціна не розголошується).

У всіх випадках, де розкриваються умови угоди, частина оплати в розмірі 20-40% здійснюється акціями самої Embracer Group. Крім того засновникам, які залишаються, запропоновані додаткові виплати акціями у майбутньому, за умови досягнення певних фінансових цілей.

Варто зазначити, що головний офіс Embracer Group розміщений у Карлстаді (Швеція). Компанія представлена п’ятьма оперативними групами: THQ Nordic GmbH, Koch Media GmbH/Deep Silver, Coffee Stain AB, Amplifier Game Invest і Sabre Interactive. Таким чином, Embracer Group (раніше THQ Nordic AB) — материнська компанія низки фірм, які займаються розробкою комп’ютерних ігор, група має великий каталог франшиз. Найвідоміші з них:

Saints Row, Goat Simulator, Dead Island, Darksiders, MX vs ATV, Kingdoms of Amalur, TimeSplitters, Satisfactory, Wreckfest, World War Z.

Група має 31 внутрішню студію розробки ігор і нараховує понад 3500 співробітників і найнятих роботодавців у більше ніж 40 країнах. Її акції котируються на Nasdaq First North Growth Market у Стокгольмі.

Embracer Group у першому кварталі 2020 фінансового року (квітень-червень) відзвітувала про зростання виручки на 81% – до SEK2,069 млрд ($238,3 млн за поточним курсом), а її EBITDA зросла у 2,5 раза – до SEK965,2 млн.

Як повідомлялося, 11 серпня 1950 року народився Стів Возняк – американець українського походження, розробник комп’ютерних технологій, інженер-електронщик і програміст, конструктор одного з перших персональних комп’ютерів у світі, який разом із Стівом Джобсом і Рональдом Уейном заснували корпорацію Apple (1976 р.).

Схожі публікації

Залишити коментар