Влада хоче створити спецорган для повернення українських діаспорян на батьківщину

Народні депутати хочуть створити спеціальний орган, який буде займатися репатріацією (поверненням) українців з-за кордону на батьківщину.

Про це Hromadske розповів народний депутат від Слуги народу, член парламентського комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Святослав Юраш.

Політик уточнив, що має «добру взаємодію» з ключовими структурами української діаспори, як от зі Світовим конґресом українців.

«Ми дуже багато спілкувалися про різноманітні варіанти того, як можна покращувати державну взаємодію з діаспорою. Серед ідей, які є зараз, це створювати в напрямку репатріації українців додому якийсь орган, який буде цим займатися», — розповів Юраш.

За його словами, в Ізраїлі, Ірландії, Румунії, Албанії та інших країнах світу активно працюють над тим, щоб повертати своїх діаспорян назад на батьківщину.

«Для мене зрозуміло, що Україна має щонайменше 20 млн українців по всьому світу, і нам потрібно щось робити, щоб ці потенційні громадяни стали частиною нашого організму», — додав Юраш.

Варто зазначити, Святослав Юраш – наймолодший депутат Верховної Ради 9-го скликання. Має 24 роки. Львів’янин. Спочатку вчився на міжнародника у Польщі, потім – в Індії. Але перервав навчання і повернувся в Україну під час Революції гідності. Заснував прес-центр Євромайдану, який розповідав про події в Україні сімома мовами. П’ятий президент Петро Порошенко нагородив Святослава Юраша державним орденом «За заслуги».

Від початку російської агресії на Донбасі пів року висвітлював ситуацію на окупованих територіях для американського телеканалу Fox News. Працював секретарем Громадської ради при парламентському комітеті у закордонних справах та заступником директора Світового конгресу українців у Києві. Ексголова комунікацій творчого об’єднання Babylon’13. У команді Зеленського відповідав за зовнішню політику і діджитал-напрям. Батько Андрій Юраш – відомий релігієзнавець

Як повідомлялося раніше, для повернення переселенців українська влада хоче зацікавити трудових мігрантів офіційною роботою в Україні, а представникам діаспори надавати дешеві кредити для ведення бізнесу. 

Проте, як зазначають аналітики, наразі рівень привабливості проживання в Україні навпаки став значно нижчим. Тож більш вірогідним є такий варіант розвитку подій – в найближчий рік ми станемо свідками того, що статистичні показники безжалісно констатують відтік з України нової масштабної хвилі емігрантів.

Схожі публікації

Залишити коментар