Культурне життя української діаспори південно-західної частини Флориди

від Комарі Альберт

Українська громада в Норт Порті, південно-західній частині Флориди, організувалась у 1975 році. Сюди почали приїздити пенсіонери з північної Америки та Канади, щоб жити поблизу знаменитого флоридського “озера молодості” у Warm Mineral Springs. Вони заснували український релігійний і культурний осередок святого Андрія та українські церкви. Культурне та релігійне життя громади жваво розвивалося з приїздом все нових емігрантів, які плідно включалися в діяльність на розбудову громади та нові проє

Про це повідомляє ресурс Ukrainianpeople.

Особливо успішними були концерти визначних солістів та музикантів, на які приходили не тільки українські слухачі, але також й американці. Про них оголошувалося в місцевих ЗМІ, як в українських, так і в американських.

Концерт славного “Київського тріо”, до якого входять піаніст Володимир Винницький, віолончеліст Наталія Хома та скрипаль Назар Пилатюк, відбувся в березні 2013 року. Незабутньою родзинкою вечора була  участь у концерті композитора і піаніста, маестро Мирослава Скорика  з Києва. Слухачі у переповненій залі осередку св. Андрія були зачаровані прекрасною музикою, особливо композиціями М. Скорика: “Карпатська рапсодія”, “Українська мелодія”, “Поема” та  “Три джазові  композиції”.

Пропам’ятний концерт  “An Artistic Tribute” на відзначення  85-річниці Голодомору-геноциду 1932-22 рр. відбувся в листопаді 2018 року у сучасному вишуканому залі Venice Presbyterian Church у місті Веніс (штат Флорида). У концерті брали участь: ансамбль бандуристок Північної Америки (диригент Оксана Родак), скрипаль Соломія Івахів, баритон Олег Чмир та тріо в складі Володимира Винницького, Наталії Хоми та Зої Рожко. Твори українських та всесвітньо-відомих композиторів блискуче виконували співаки і музиканти, а їхні виступи були нагороджені бурхливими оплесками присутніх.

Концерт “Manhattan Piano Trio”, до якого входить українка Соломія Івахів (скрипаль), молдаванка Мілана Стрезова (піаністка) та Софі Шао (віолончелістка з Техасу), відбувся в лютому 2020 року в залі “Military Heritage Museum” в місті Punta Gorda, Флорида. Це тріо виступало з концертами у 40 штатах Америки в престижних музичних залах. В їхніх програмах можна почути світових класиків музики, між ними й українських.

Починаючи з 2014 року українська громада в Норт Порті спонсорує виступи сучасних співаків з України на благодійних концертах, всі зібрані кошти з яких призначені на лікування поранених воїнів України в США (через фонд “Revived Soldiers Ukraine”, керівник – Ірина Ващук). В грудні 2014 року відбувся концерт  Софії Федини, співачки та учасниці Євромайдану в Києві і Львові, політика та громадської діячки. Вона представляє лемківську громаду в Україні і за кордоном (член Президії Світової федерації українських лемківських об’єднань) та, крім концертів, працює доцентом кафедри міжнародних зв’язків і дипломатичної служби Львівського університету ім. Франка. Була стипендіанткою Товариства української мови (Чикаго, США) в 2004 році.

Благодійний концерт співачки Анички  зі Львова у січні 2017 року відбувся в роковини Злуки земель України. Аничка почала свій виступ піснею “Пливе кача” в пам’ять Героїв Небесної Сотні, потім виконала пісню “Ми об’їхали землю довкола”, а далі полилися лемківські та народні й сучасні пісні. На концерт прибув полковник Віталій Галіцин, який втратив зір під час боїв на Донбасі і перебував на лікуванні в США. Він сказав, що готовий повернутися на Донбас, як тільки зможе знову бачити!

У жовтні 2019 року популярна сучасна співачка Оксана Муха  прибула до Норт Порту з благодійним концертом, щоб зібрати кошти на лікування відважних воїнів України, які захищають кордони своєї батьківщини на Cході. З нею прибула голова фонду “Revived Soldiers Ukraine” Ірина Ващук з пораненим вояком з України Миколою Левкуном. Під час перерви було показано короткий фільм про тяжко поранених воїнів на Донбасі, які лікуються в різних медичних центрах Америки. Присутні були захоплені співом Оксани Мухи і щедро відгукнулися на поміч раненим героям України.

До початку гібридної війни на сході України концерти визначних українських співаків і музикантів організовувались на відзначення важливих дат в житті українського народу. Громадський комітет щорічно відзначає День соборності України (свято України, яке відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році), Свято Тараса Шевченка (9-10 березня),  вшановує жертв Чорнобильської катастрофи (26-го квітня), День Незалежності України ( 24-го серпня), та поминає загиблих українців під час Голодомору-Геноциду 1932-33 років.

В січні 2012 року, на відзначення Акту Злуки, було запрошено відомого артиста України, баритона  Олега Чмира.  Його репертуар складався з пісень “Дивлюсь я на небо”, “Рідна мати моя”, “Як у нас, на Україні”, “Я піду в далекі гори”, “Україна”, “Ой, у лузі червона калина” та арії з опери “Кармен”.

Оксана Кровицька (лірико-драматичне сопрано), родом зі Львова, на запрошення New York City Opera з 1993 року стала солісткою цього оперного театру. Вона прибула до Норт Порту в січні 2015 року, щоб гідно відзначити День злуки земель України. Пані Оксана співала виключно пісні українських композиторів, також пісні Січових стрільців. Вона  виконала арію Одарки з опери  “Запорожець за Дунаєм” та арію Наталки з “Наталки Полтавки”.  Христина Карпевич, яка акомпанувала Оксані Кровицькій, також виконала дві українські пісні. Цей концерт-бенефіс був на користь Допомога жертвам української війни гідності (через СУА).  

Концерт української музики на честь геніального поета України Тараса Шевченка у виконанні гостей Наталії і Ольги Пасічник з відбувся в березні 2019 року. Сестри прилетіли до Флориди на декілька днів, щоб гідно вшанувати пам’ять невмирущого Кобзаря.

Наталія Пасічник, піаністка Королівської академії музики в Стокгольмі, Швеція, давала короткий вступ до музичних композицій, які вони разом з Ольгою виконували. Розповідала про українських композиторів, які створили унікальні шедеври (М. Лисенко, Я .Степовий, Д. Бонковський, М. Скорик, В. Косенко, М. Колеса) .

Ольга Пасічник, солістка Варшавської опери, з великим почуттям передавала зміст пісень, які співала своїм чудовим, сильним сопрано. Вона виконала пісні на слова Шевченка: “Садок вишневий коло хати”, “Мені однаково”, “Ой, три шляхи широкії”, “Нащо мені чорні брови”, та “Якби мені черевички”. Вона також виконала кілька пісень на слова Лесі Українки та на музику В. Косенка.

Українська діаспора гучними оплесками дякувала виконавцям за чудовий вечір вшанування Тараса Шевченка.

Цьогорічний концерт на честь Великого Кобзаря, до якого невтомно готувався Громадський хор в Норт Порті під керівництвом маестро Михайла Цапара, не відбувся через пандемію коронавірусу. Дуже шкода, що громада на могла насолоджуватися чудовими  українськими піснями.

Сподіваємось, що концерт відбудеться наступного року!

Нагадаємо, 24 серпня 2020 року, до дня 29-ї річниці Незалежності України, в м. Сан Антоніо, штат Техас відбудеться офіційна онлайн-презентація українського Етнокалендаря на 2021 рік.

Схожі публікації

Залишити коментар