Українська Рідна школа в Будапешті звітувала перед освітнім комітетом при Державному самоврядуванні українців в Угорщині

від Комарі Альберт

В четверг (16 липня) відбулося засідання освітнього комітету при Державному самоврядуванні українців в Угорщині.
Керівник церковної Рідної школи в Будапешті п. Олена Бескоровайна звітувала за 2019-2020 навчальний рік.

В звіті йшлося про наступне:
 – Школа працювала 30 навчальних субот, з них 19 у приміщенні школи і 11 у режимі on-line.
 – Протягом року навчалось 25 дітей віком з 1 по 6 класи.
• Кожної суботи всі учні мали мінімум 2 уроки української мови.
• Всі класи мали по 1 уроку основ християнської віри (діти відвідують ці уроки за згодою батьків).
• 5-6 класи мали один урок з історії України і один урок з основ здоров’я.
• 3-4 класи мали 1 урок «Я у світі» і один урок з основ здоров’я.
• 1-2 класи – «Я досліджую світ».
• Учні всіх класів пройшли курс українського декоративно-прикладного мистецтва.
• При Школі працює вокальна студія. У студії навчається 6 дітей.
• У першій половині року всі учні мали 1 урок на два тижні хорового співу.

Навчальний рік відкрили «Веселими іграми», що допомогло дітям познайомитись і згуртуватись. А також, батькам приєднатись до шкільних процесів.

Підготували і провели 3 свята в приміщенні школи: Свято Покрови (козацтва), Свято Миколая, Шевченківські читання.

Шевченківські читання пройшли в особливій атмосфері, так як разом з дітьми приймали участь і батьки. А також, учні готували 1 вірш на весь клас, що допомогло краще розібрати зміст і зрозуміти поезію.

Великоднє Свято і Свято матері провели on-line, але це не завадило тримати гарний рівень.
Учні мали екскурсію в Державну бібліотеку іноземних мов.

Прийняли активну участь у презентації Книги казок – зіграли виставу по одній з казок, що входить у збірку.

Завершили навчальний рік Конкурсом талантів. Це гарний і ефективний спосіб підвести підсумок року і подивитись на рівень знань учнів.

Протягом навчального року кожен вчитель створював авторську програму викладання свого предмету на основі підручників, які рекомендовані до використання в школах України. До того ж, вчителі постійно контактують з колегами з інших країн і використовують напрацьований досвід викладання української мови за межами України. Уроки проводились в інтерактивній формі (багато ігрових моментів, ребусів, кросвордів, кольорового роздаткового матеріалу) з використанням проекторів, ноутбуків, електронних книг. З другого півріччя всі учні отримали робочі зошити по всім предметам, що згодом стало у великій нагоді при навчанні on-line.

Під час навчання on-line вчителі використовували програми ZOOM і Classroom. Учні працювали в групах і отримували завдання для роботи самостійно. Все ж відчувалась відсутність живого спілкування з вчителем і з однокласниками. Вчителям досить важко було відслідкувати, наскільки вправно учні виконують завдання, кому потрібно приділити більше уваги і часу. До того ж доводилось віддавати певну частину урочного часу на спілкування дітей між собою, так як відчувалась гостра нестача у спілкуванні.

Програму пройшли успішно. Про це свідчать вміння читати і писати (в тому числі диктанти) українською мовою у відповідності до свого віку. Діти, які досі відмовлялись спілкуватись українською, протягом навчального року переступили мовний бар’єр 🙂

На завершення навчального року 11 представників Рідної Школи в Будапешті (10 учнів і 1 вчителька) прийняли участь у Всеугорському Конкурсі українського читання «Джерело».
Більшість дітей декламували по 2 поезії.

А зараз, учні Рідної Школи і діти з Волинської області України (діти, які втратили тата внаслідок війни з Росією) приймають участь у творчому конкурсі “Моє літо 2020”. Дітям запропоновано намалювати комікси про себе і свої канікули. Роботи приймаємо до 25 серпня. Найкращі комікси ввійдуть у книгу, яку плануємо видати по закінченні конкурсу. Переможці серед дітей з Волині при першій можливості будуть запрошені до Будапешту для знайомства з Рідною Школою і екскурсій містом.

Освітній комітет при Державному самоврядуванні українців в Угорщині запрошує приєднуватись всіх дітей-українців, що живуть в Угорщині! Навчальний рік 2020-2021 розпочнеться із вересня.

Як повідомлялося, Українська школа в Абу-Дабі поділились досвідом переходу на повне онлайн-навчання.

Схожі публікації

Залишити коментар