Українці Португалії: Антимовний проект закону №2362 загрожує нацбезпеці

Голова Спілки українців у Португалії Павло Садоха звернувся до Президента України Володимира Зеленського з листом, він наполягає на необхідності докласти зусиль до захисту української мови, через пряму загрозу її утиску шляхом затвердження Радою проєкту закону №2362 щодо навчання державною мовою в закладах освіти, що був внесений членом фракції «Слуга народу» Максимом Бужанським.

Повний текст листа-звернення розміщено на сторінці пана Павла Садохи в Facebook.

На переконання спілки, «розгляд цього питання в ВРУ саме тепер є відкритою спробою остаточно дестабілізувати політичну ситуацію в Україні, оскільки для кожного свідомого українця питання мови та історії є рівноцінним поняттю національної безпеки».

У спілці зазначили, що «за останній рік українські громадські організації за кордоном, у своїй більшості, поряд з протидією московській агресії, яка нарощує свою активність, змушені звертати свою увагу на штучну руйнацію економічної та політичної стабільності в Україні», і висловили побоювання, що може відбутися «процес руйнування головної ознаки ідентичності будь-якого народу – національної мови».

«Пане Президенте, звертаємося до Вас з вимогою вжити свій авторитет політичного лідера країни, передбаченого Конституцією України, для захисту національних символів нашої Батьківщини і недопущення розпалювання етнічної ворожнечі всередині України», – підкреслює Голова Спілки українців у Португалії Павло Садоха.

Нагадаємо, представники провладної фракції планують у п’ятницю, 17 липня, розглянути скандальний законопроєкт №2362 авторства члена фракції «Слуга народу» Максима Бужанського. Документ, зокрема передбачає зміни в закони про мову і про освіту, щоб скасувати перехід з 1 вересня 2020 року на навчання українською мовою тих учнів 5-11 класів, які досі навчалися російською.

16 липня о 9 ранку біля Верховної Ради України розпочнеться мітинг на захист державної мови.

Як повідомляося раніше, Управа Союзу українських організацій Австралії (СУОА) висловила протест проти можливих утисків української мови в країні. Як такі загрози розцінюється внесений членом фракції «Слуга народу» Максимом Бужанським проєкт закону №2362.

Схожі публікації

Залишити коментар