Конгреси українців США і Канади засудили “політичні переслідування в Україні”

Український конгресовий комітет Америки (УККА) висловив занепокоєння ситуацією, яка склалася в України стосовно судових позовів до колишнього президента Петра Порошенка, яку охарактеризували як “прояви вибіркового правосуддя”.

Про це мовиться у заяві “Відповідь УККА на політичні переслідування в Україні”.

В документі організація “засуджує спроби української влади провадити політично мотивовані справи проти колишніх урядовців та лідерів громадянського суспільства в Україні”, зокрема, проти експрезидента Петра Порошенка.

У тексті заяви акцентують увагу Володимира Зеленського на відмінності спадщини, яку залишили після своїх президентських термінів попередники – Петро Порошенко та Віктор Янукович. При цьому час правління Порошенка характеризується різким контрастом з часами Януковича,  “тією епохою беззаконня”.

На думку представників УККА, урядовці та громадські діячі, на яких сьогодні націлилися політичні призначенці президента Зеленського:

  • керували історичним процесом відродження національних оборонних структур України, 
  • зупинили падіння економіки, яка скорочувалася після вторгнення Росії,
  • змогли переконати Сполучені Штати надати Україні летальну оборонну зброю,
  • відбудували Збройні Сили України і суттєву частину вітчизняної оборонної промисловості”.

Тож як наголошує УККА, якщо врядування Януковича вимагало люстрації, то зараз “слід зосередитись на русі країни вперед, на відсічі ворогові, що стоїть біля воріт, а не роздирати країну політичними міжусобицями”.

“УККА нагадує лідерам України, що вибіркове, політично мотивоване судочинство може завдати непоправної шкоди іміджу України в очах міжнародної спільноти. Замість того, щоб знищувати авторитет України серед її світових партнерів, українському керівництву слід утримуватись від будь-яких спроб політизувати верховенство права”, мовиться в заяві.

Чинний президент Володимир Зеленський ще не озвучив коментарів адресованих йому звинувачень у політичних переслідуваннях свого попередника.

При цьому у президентській партії “Слуга народу” стверджують, що жодного політичного переслідування та тиску на Порошенка з боку Зеленського нема. 

Ірина Верещук нардеп від “Слуги народу” в інтерв’ю Радіо Свобода 20 червня заявила: “Я точно знаю, що президент Зеленський не переслідує п’ятого президента Порошенка”.

Також відповідну заяву напередодні оприлюднив Конгрес українців Канади.

“Недавні звинувачення, висунуті проти експрезидента Петра Порошенка, якому закидають як злочин здійснення ним своїх конституційних посадових обов’язків, викликають занепокоєння”, – йдеться в документі.

Конгрес українців Канади підкреслює, що “Україна не може дозволити собі підважувати принципи Революції гідності, коли мішенню для переслідувань роблять політичних опонентів, а на посадах відновлюють чиновників, які служили в корумпованій адміністрації Януковича. Це підриває підтримку України з боку Заходу”.

Варто зазначити, що також раніше посольство США вже застерегало Україну від використання системи правосуддя для зведення політичних рахунків. Тоді у заяві, опублікованій 18 червня на офіційній сторінці посольства у Фейсбук, не згадувалось ім’я Порошенка, однак оскільки заява з’явилась саме в день, коли суд мав обирати експрезидентові запобіжний захід, оглядачі побачили у ній прозорий натяк саме на 5-го президента України.

Проти політичних переслідувань в Україні виступили також посольства Канади і Німеччини в Україні. 

Президент Європейської Ради Дональд Туск так само висловився проти використання владою системи судочинства проти політичних опонентів, назвавши це “небезпечним”.

Як повідомлялося 18 червня, Управління оборонного співробітництва посольств США прийняло обладнання на $60 млн для подальшої передачі Україні.

Схожі публікації

Залишити коментар