Глава УГКЦ висвятив нового єпископа для Австралії, Нової Зеландії та країн Океанії

від Стожари

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у свято П’ятдесятниці здійснив Чин архиєрейської хіротонії правлячого єпископа єпархії Святих апостолів Петра і Павла в Мельбурні (Австралія) Миколи Бичка для українців Австралії, Нової Зеландії, та країн Океанії.

Про це повідомляє Інформаційний ресурс УГКЦ.

Під час проповіді до вірних Предстоятель відзначив важливість свята Зішестя Святого Духа. «Сьогодні Христова Церква, – сказав проповідник, – святкує одне з найбільших наших свят. Властиво, Церква святкує свій день народження. Ми вітаємо нині голосом серця нашої молитви між нами, дякуємо нашому Триєдиному Богові за прихід до нас Святого і Животворного Духа. Сьогодні ми святкуємо день П’ятдесятниці».

Про цей день повчав своїх апостолів наш Спаситель Ісус Христос. «Сьогодні все сотворіння, зокрема людину, сповнює присутність Третьої Особи Пресвятої Тройці – Святого Духа, який оживлює, надає сили, надає нового обличчя, чинить нове створення з усім тим, що свого часу привів Господь від небуття до буття», – розповів Блаженніший Святослав.

Немає духовного життя, наголошує архиєрей, немає повноцінного повнокровного життя людини без присутності сили і діяння Святого Духа. Немає святості, яка б не була виявом присутності, зокрема в людині, того єдиного Святого, яким є наш Триєдиний Бог.

Святий Іларій каже, що Дух Святий є начебто контактом людини з Богом. «Бо якщо немає контакту з джерелом живлення, – вважає Предстоятель Церкви, – усе завмирає. Навіть сьогодні в сучасному світі, якщо немає контакту, людство зупиняється. Для того щоб пояснити людині, як можна не зупинитися, не попасти в розпуку темряви, цей отець Церкви каже: Дух Святий є іскрою життя, контактом, який оживлює, дає нове життя, оптимізм, нову енергію кожній і кожному, який відкриває своє серце до того дивного гостя людської душі».

Іларій продовжує: не може людина бути собою без Духа Святого, так само як око не може бачити без світла, вухо не може чути слова без звуку…. «Дух Святий є тим світлом, який дає нам можливість зрозуміти і побачити в усій красі, в усіх кольорах, в усій глибині той світ, в якому живемо і пізнати Бога, що відкривається. Не має людина смаку, запаху життя, якщо у ній не спочиває Дух Святий», – зауважив Глава Церкви.

Ця П’ятдесятниця для нашої Церкви є особливою. За словами Блаженнішого Святослава, сьогодні із Зішестям Святого Духа і силою благодаті краса Української Греко-Католицької Церкви об’являється по-особливому. Ми щойно бачили, як Дух Святий об’явив нам нового завідателя архиєрейської благодаті, як про нього ми чули в молитвах архиєрейської хіротонії.

«Ми довго його шукали, – поділився Предстоятель, – у лоні нашого Синоду, у лоні різних спільнот. Ми довго шукали нового єпископа для українців в Австралії. Ми дякуємо, що силою і діянням Святого Духа сьогодні, у свято П’ятдесятниці, Господь його помазав. Цього дня виявляється, ким є Греко-Католицька Церква. Та Церква, яка пішла зі своїм народом аж до країв землі. Але, розпорошена по всьому світі, вона є єдиною, об’єднаною».

Як у день П’ятдесятниці, вважає Глава УГКЦ, апостоли заговорили різними мовами, сьогодні наша Церква говорить різними мовами, проповідуючи величні діла Божі, проголошуючи те саме Христове Євангеліє. «В Австралії – англійською, у Бразилії – португальською, в Аргентині – іспанською… Так можна довго перелічувати. Думаю, виявів присутності Духа Святого в нашій Церкві буде помножуватися. Нещодавно мені сказали, що в Сингапурі за Отця і Главу нашої Церкви моляться їхньою мовою», – додав Блаженніший Святослав.

Глава Церкви подякував новому владиці за те, що він пішов на повний контакт з Богом, відкрив своє серце і дав себе повести Духові Святому. «Дивіться, владико, навіть день вашої хіротонії вказав вам Господь Бог. Ми шукали того дня. Через пандемію мусили його змінити. І кращого дня, ніж у свято П’ятдесятниці, важко собі обрати. Сьогодні вас Господь Бог зробив дароносним єпископом, якого посилає до Австралії, Нової Зеландії і країн Океанії, щоб обновити благодаттю там нашу Церкву, нашу громади, бути світлом надії на майбутнє для наших людей», – сказав архиєрей до владики Миколи Бичка. Він побажав новому єпископу мати здатність увійти в культуру Австралії, втілитися в неї, навчитися думати як люди, які там живуть, і водночас наповнити їхнє життя Божим Словом.

Блаженніший Святослав сказав, що сьогодні вся Церква тішиться і дякує Богу за дар нового єпископа. Але особливо тішиться спільнота УГКЦ, до якої, дасть Господь Бог, владика свого часу зможе вирушити. «Дух Святий нам хоче сказати сьогодні: не бійтеся, пандемія раніше чи пізніше закінчиться. Смерть, розпука, хвороба ніколи не мають останнього слова в житті людини. Ми знаємо і переконані, що кордони знову відкриються і новий Христовий апостол прибуде до свого єпископського осідку. А до всіх нас сьогодні звертається Господь Бог: живіть духовним життям, справжнім духовним життям, не шукайте його деінде, бо нічого духовного і святого без Духа Святого, якого носить у собі Христова Церква, людині не подасться», – наголосив Предстоятель.

Департамент інформації УГКЦ

Схожі публікації

Залишити коментар