Світовий конґрес українців закликає Верховну Раду доопрацювати Проєкт Закону про громадянство

від Стожари

Проєкт Закону України № 2590 про внесення змін до деяких законів України щодо питань громадянства, що планується до розгляду Верховною Радою України та викликав бурхливе обговорення в суспільстві, потребує ґрунтовного доопрацювання.

Про це йдеться на сайті Світового конґресу українців (СКУ).

«Закликаємо Верховну Раду до ґрунтовного доопрацювання проєкту Закону № 2590. СКУ готовий і надалі брати участь у робочих групах на всіх експертних рівнях, працювати з фракціями ВРУ для відповідного доопрацювання важливого закону про множинне громадянство, який сприятиме поверненню українців, а також подальшому економічному та політичному розвитку України», – заявив президент СКУ Павло Ґрод.

Світовий Конґрес Українців (СКУ) послідовно наголошує на необхідності лібералізації щодо множинного громадянства, за умови впровадження ефективних безпекових запобіжників від впливу Російської Федерації та інших держав, які протидіють інтересам України. Саме ці кроки дозволять забезпечити захист інтересів національної безпеки та створять основу подальшої розбудови зв’язків діаспори з Україною.

У 2019 році СКУ, в співпраці з експертними групами, розробив і у жовтні 2019 року надав Президенту України свої пропозиції до законопроєкту щодо громадянства, засновані на принципах лібералізації та безпекових запобіжниках. 12 грудня 2019 року Президент України вніс до Верховної Ради України законопроєкт #2590 в якому була врахована частина суттєвих пропозицій, наданих СКУ. Водночас, ряд суттєвих пропозицій СКУ не були включені в цей законопроєкт. Законопроєкт #2590 також містить пропозиції інших Міністерств та відомств України, які потребують додаткового обговорення та узгодження.

СКУ обстоює необхідність всебічного аналізу та доопрацювання законопроєкту #2590 з метою:

  • забезпечення ефективного захисту національної безпеки України, особливо в умовах російської агресії. Наприклад, запровадити ефективні підстави для позбавлення громадянства осіб причетних до збройної агресії проти України та невизнання множинного громадянства держави-агресора;
  • забезпечення прав представників діаспори та сприяння залученню світового українства до розбудови України. Зняття заборони займати державні посади особам, які мають іноземне громадянство;
  • подальшої європейської інтеграції України.

Схожі публікації

Залишити коментар