Об’єдналися у боротьбі з брехнею Росії

від Стожари

Представники Фейсбук (Facebook) в Україні 27 березня повідомили про початок співпраці з українськими проєктами „StopFake” та „VoxUkraine”. Саме ці організації будуть перевіряти факти, які публікуватимуться на сторінках соціяльної мережі.

Нарешті, настав час, коли Фейсбук та інші цифрові інформаційні компанії зосередять більше уваги на проблемі поширення неправдивої інформації і, в тому числі в Україні. Але чому це відбулось саме тепер, адже шість років поспіль Україна потерпала від російської брехні та шість років війна відбувається не тільки за території, а й за мізки українських громадян?

Відповідь проста – коронавірус. Так, кількість брехень та маніпуляцій навколо цієї теми неймовірно зросла. Мова не лише про панічні повідомлення прос­тих користувачів, які пов’язані з темою здоров’я та ліку­ванням від коронавірусу. Найбільша проблема в тому, що тему коронавірусу активно використовують в геополітичних цілях політичні гравці. Поки Европей­ський Союз (ЕС) та США намагаються побороти наслід­ки пандемії, Росія та Китай за допомогою потужної дезінформації активно розхитують сус­пільства різних країн.

Про те, що Кремль взяв коронавірус своїм спільни­ком в атаках на Евросоюз, зрозуміли і в Брюселі. 18 березня під час брифінґу для преси представник Евро­союзу Пітер Стано заявив, що більша частина дезін­формації про коронавірус, яка пов’язана з ЕС, виходить від провайдерів (постачальників послуг на інтернеті), розташованих на території Росії, або від джерел, пов’язаних з прокремлівськими силами. Тепер найчас­ті­ше пропаґандисти поширюють маніпуляції про те, що Евросоюз не здатний впоратись з панде­мією, про відсутність допомоги найбільш ураженим країнам – Італії та Еспанії, про те, що настав час остаточного розпаду Евросоюзу.

Показовим кроком стала так звана „гуманітарна допомога” Кремля італійцям. Нещодавно італійське видання „La Stampa”, повідомило, що гуманітарні мотиви Москви далеко не єдині. Те, що надіслали московські „благодійники” на 80 відс. виявилось непотрібом. „Абсолютно марною або малокорисною” назвали журналісти російську „допомогу” для бо­ротьби з COVID-19.

А от те що, прибулі „рятівники” є військовими, а сама операція координується Міністерством оборони Росії, а не здоров’я – це справжня проблема. Російські генерали, полковники, майори вільно пересуваються по території Італії, в декількох кроках від баз НАТО. Чи не такі самі гуманітарні конвої відправляв Володимир Путін на Донбас?

Читайте також: Італійські журналісти заявили про тиск з боку Росії

Чимало брехні розповсюджується і стосовно США. Теорії про те, що коронавірус є біологічною зброю Америки або про те, що Сполученим Штатам вигідна пандемія, щоб приховати ознаки глибокої економічної кризи, поширювались російською дезінформацією ще задовго до активної фази розповсюдження вірусу у США.

Тож проблема інформаційних маніпуляцій та брехні стала не менш загрозливою, ніж сам вірус. Тому оче­видно, що потужні інформаційні компанії та власники соціяльних мереж обрали своїм пріоритетом боротьбу з інформаційними зловмисниками.

Катерина Крук, керівник з питань публічної політики компанії Фейсбук в Україні, заявила: „Ми раді запустити в Україні нашу прог­раму перевірки фактів („факт-чек”) за допомогою „Vox” та „Stop Fake”. Боротьбу з неправдивими новинами ми сприй­маємо серйозно, тому ми постійно працюємо над способами, які допомо­жуть зупинити поширення дезінфор­мації на нашій плятформі”.

Як вже зазначалось, Україна стала першою жертвою інформаційної аґресії, яку розпочала Росія. Починаючи з 2014 року, Росія активно застосовувала найга­небніші інформаційні технології задля дестабілізації повсякденного жит­тя в країні, дискредитації та демо­ра­лізації військових, нівелювання проза­хідної політики української влади. І ось тепер інформаційні зловмисники в такий самий спосіб намагаються розхи­тати увесь світ.

Для посилення боротьби з брехнею та дезінфор­мацією в Україні Фейсбук обрав партнерами дві організації – „StopFake” та „VoxUkraine”, сертифіковані незалежною Міжнародною мережею факт-чекінґу.

„VoxUkraine” – це незалежна аналітич­на плятформа, заснована у 2014 році командою досвідчених економістів та юристів, що базуються в Україні та за кордоном. Вони перевіряють заяви політиків, експертів, та факти, які про­мовляються у прямому етері на телеба­ченні.

Інтелектуальний ресурс Національ­ного Універси­тету „Києво-Могилянська Академія” знову опинився на передовій лінії у вирішенні світової проблеми, адже „StopFake” – організація, що засно­вана 2 березня 2014 року викладачами та студентами Києво-Могилянської школи журналістики. Головна мета діяльности – спростування російської пропаґганди та боротьби з фальшивими новинами. Команда цих журналістів, редакторів, ІТ-фахівців, перекладачів зробила більш ніж 3,000 спростувань російської брехні. Досвід „StopFake” описали в своїх матеріялах головні міжнародні газети „New York Times”, „Washington Post”, і „The Guardian”. Команда „StopFake” не один раз запро­шувалась до участи в міжнародних конференціях та в ролі експертів брала участь в програмах відомих світових засобів масової інофрмації.

Проєкт „StopFake” очолюють дирек­тор Києво-Могилянської школи жур­на­лістики Євген Федченко, і виконавчий директор та продюсер російського телевипуску Руслан Дейниченко. Також у команді „StopFake” працює Марко Супрун, ведучий та продюсер компанії „StopFake”. Він нещодавно дав розгор­нуте інтерв’ю американській телеме­режі „CNN”.

Заступниця головного редактора „StopFake” та продюсер українського телевипуску Вікторія Романюк наразі працює в США над розробкою нової освітньої програми „Урядові комуніка­ції”. Проєкт здійснюється в партнерстві між Києво-Могилянською Академією та Університетом Індіани в Блумінґтоні.

Як експерт з комунікацій, вона про­коментувала: „Без перебільшення, „StopFake” є провідником роботи з пере­вірки фактів в Україні. Ми видаємо новини в 13 мовах, а телепрограму видає­мо англійською, україн­ською та російсь­кою мовами. Ми раді, що досвід нашої команди допоможе Фейсбук боротися з цілевою брехнею в такий важкий для нас всіх час. Та чи достат­ньо таких зусиль в контексті ґльобальних загроз в сучас­ному інформаційному просторі? ”

Марта Фаріон – президент Києво-Могилянської Фундації Америки, Чикаґо.

Джерело: „Свобода“ – газета української громади в Америці

Схожі публікації